HX-426 OPAX KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ
HX-426 OPAX KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ

HER EVE VE HER İŞYERİNE ALINMASI GEREKEN ZARURİ BİR KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ'DÜR , BU ALARM  CİHAZI SİZİN HAYATINIZ KURTARIR....

Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan molekülün adı. Molekül formülü: CO. Molekül Ağırlığı M: 28.01 g/mol.

SOBA ZEHİRLENMELERİNİN BAŞ SORUMLUSU KARBONMONOKSİT GAZIDIR...

             Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO'lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. CO, kanın hemoglobininin merkez atomu demire bağlanarak ölüme sebep olur. Zehirlenme tablosunda başağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Belirgin iyileşme durumunu oksijensizliğe ikincil gelişen ansefalopati takib edebilir. Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nispeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile %70 azot ve %30 oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır. Endüstride jeneratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca sigaranın içinde de bulunur.

 

KARBONMONOKSİT GAZI NEDİR ?

Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız.

Karbonmonoksit Dedektörü Kullanım Alanları :

Bacalı veya açık soba ve/veya ocak bulunan ev , işyerleri , kapalı garajlar , park binaları, feribotlar ,motor bakım onarım mekanları , tüneller , maden ocakları , CO gazının üretim ve dağıtımı ile ilgili işletmeler.
Karbonmonoksit gazı (CO), renksiz, kokusuz, tatsız (varılığını hissetmesi zor), havadan hafif ve çok düşük yoğunluklarda bile zehirleyici bir gazdır. Havadan hafif olduğundan genellikle odaların üst, yani tavan kısımlarında toplanır. Karbonmonoksit gazı (CO)gazı yanıcı olduğundan havadaki karışımı %12-75 arasında olduğunda patlayabilir.

 

SADECE EVİNDE VEYA İŞYERİNDE SOBA OLANLAR İÇİN DEĞİL TÜM EVLERDE OLMASI GEREKEN VE YENİ BİR TEBLİĞ İLE ŞART KOŞULMUŞTUR... SAĞLIĞINIZ VE CANINIZ İÇİN MECBURİYETİ OLAN BİR CİHAZDIR....

EVİNİZ VEYA İŞYERİNİZDE SOBAMIZ YOK BİZE GEREK YOK DEMEYİN, EVİNİZDE VEYA İŞYERİNİZDE GAZ KAÇAĞI OLDUĞUNDA ORTAMDA KARBONMONOKSİT GAZI ORTAYA ÇIKMAKTADIR, OKSİJENİN YETERSİZ OLABİLECEĞİ HER ORTAMDA BU CİHAZ OLMALIDIR.................

HX-426 KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ 

Her Yıl Karbonmonoksit Zehirlenmesinde Çok Sayıda İnsanımızı Kaybediyoruz. Karbonmonoksit (CO) Gazı Renksiz , Kokusuz , Tatsız Olması Sebebiyle Fark Edilmesi En Zor Gazlardandır. Karbonmonoksit (CO) ; Benzin , Lpg Ve Doğalgaz , Ahşap , Kömür Vb. Maddelerin Yanmasıyla Ortaya Çıkar. Aşırı Doz Karbonmonoksit (CO) Gazı Bilinç Kaybına Ve Birkaç Dakika İçerisinde Ölüme Yol Açmaktadır. Düşük Doz Karbonmonoksit İse Başağrısı , Uyuşukluk, Halsizlik, Mide Bulantısı , Kusma Gibi Semptomlara Sebebiyet Verir. Karbonmonoksit Gazı Akciğerde Oksijen Sağlayan Alyuvarları Absorbe Eder. Bu Sebeple Karbonmonoksit Zehirlenmelerinde Oksijen Yetersizliğinden Kısa Sürede Beyin Ve Kalp Zarar Görmektedir. Erken Uyarının Bu Kadar Önemli Olduğu Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Güvenliğinizi Sağlamada HX-426  Karbonmonoksit Dedektörü Etkili Bir Çözüm Olmaktadır. Cihaz Üzerindeki 85db Şiddetinde Bütünleşik Dahili Siren İle Sesli Uyarı Yapar

Bu Cihaz Tek başına hem ortamdaki karbonmonoksit gaz oranını dijital ekranda değerleri gösterir, eğerki ortamda karbonmonoksit gaz oranı 300ppm i bulduğunda 3 dakika içerisinde alarm verir ve sizi uyarır

ÖZELLİKLER

  •          Elektromanyetik CO Karbonmonoksit Dedektörü
  •          Basit Kurulum
  •          Test Butonu
  •          Kendi Kendini Test Fonksiyonu
  •          Dayanıklı Sensör
  •          Yüksek hassasiyet
  •          3x1.5V AA Pil İle Çalıştırabilme
  •          3 Karekter Dijital LCD Ekran
  •          Led Gösterge Beklemede Yeşil Her 30 Saniyede Bir Yanıp Söner
  •          Alarm Anında Kırmızı Led Yanıp Söner Ve 85Db Dahili Hapörler Çalar
  •          Düşük Güç Tüketimi
  •          Duvar ve Tavan Montaj Ayağı Dahildir
  •          Boyut 100mm * 40mm
  •          Ağırlık 200Gr

 

KARBONMONOKSİT ALARMI VE KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ

SOBA ZEHİRLENMELERİNİE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER...

* Hassasiyet / Alşarm Zamanı :

  50ppm CO konsantrasyonu @ 60 ~ 90 dakika içinde;  

  100ppm CO konsantrasyonu @ 10 ~ 40 dakika içinde;  

  300ppm CO konsantrasyonu @ 3 dakika içinde

* LCD Displayer : 4 basamaklı LCD displayer

* İşitebilirlik : 85dB (1m mesafede), Frekans 3 ± 0.5kHZ

* Led Gösterge / Ses Desen: 

  Bekleme: Yeşil Led 30 saniyede birkez yanıp sönüyor  

  Alarm: Kırmızı Led hızla her 5 saniyede hem alarm sesi  4 kez yanıp söner, sonra tekrar,

* Düşük pil göstregesi : 

  Led yeşil ile 3.3V daha pil olarak her 30saniyede alt LED LCD ekranda yanıp söner ve sesle uyarır

* Mal-function Indicator : Ses ve yeşil led ile her 30saniyede  LED yanar  ve LCD ekranda Err yazısı çıkar

* Güç tüketimi: 0.3mW

* Çalışma Ortam: 0 ~ 40,% 20 ~% 90 RH

 

Karbonmonoksit nerelerde bulunur?

 

Karbon içeren yakıtların havalandırması az olan yerlerde yakılması sonucu, yangınlarda diğer toksik gazlarla birlikte, maden ocaklarında, garaj veya benzeri yerlerde egsoz dumanına bağlı olarak, propan yakıtı ile çalışan portatif kamp ısıtıcılarının kullanılması durumlarında karbonmonoksit zehirlenmesi sıklıkla görülmektedir. Bu tür ortamlarda uzun süre kalan kişilerin bu gazı soluması sonucu ölüme neden olabilecek zehirlenmeler olmaktadır.  Bir başka kaynak ise boya sanayisinde kullanılan ve organik bir solvent olan metilen kloridle temastır.

 

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Olur?

 

Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksitin hemoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin (COHb) oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur.

 

 

 

Opax CO kArbonmonoksit  Dedektörleri  Montajı

OPAX HX-426 Karbonmonoksit Dedektörü Montajı Nasıl Yapılmalıdır ?

Her odaya 1 tane karbonmonoksit dedektörü yerleştirilmelidir.Bu mümkün değilse insanların oturdukları, yattıkları ve ısıtıcıların bulunduğu her odaya bir tane karbonmonoksit dedektörü yerleştirilmelidir.Dedektörün ısıtıcıların bulunduğu alana monte edilmesi. Dedektör bir kapı yada pencerenin olduğu bir duvara monte edilecekse, kapı yada pencerenin üstüne ve tavandan 15 cm aşağıya monte edilmelidir. Tavana monte edilecekse duvardan 30 cm uzağa monte edilmelidir. Dedektör gaz kaynağından 1-3 metre uzağa monte edilmelidir. Eğer dedektörün monte edileceği alan bir bölme ile ayrılıyorsa gaz kaynağının olduğu tarafa monte edilmelidir.

DİKKAT - Karbonmonoksit gazı , doğalgaz-lpg vb. gazlardan farklı nitelikte bir gaz olup , karbonmonoksit dedektörü çakmak gazı , doğalgaz uygulayarak test edilemez.

Karbonmonoksit dedektörü elektronik aksam testi içerisinde bulunan test butonu ile yapılmaktadır.

Sensör karbonmonoksit algılama testi ise sadece uygun havalandırma koşulları sağlanarak yetkili satıcınıza danışarak edinebileceğiniz CO dedektör test spreyi ile yapılmalıdır.

OPAX HX-426 Karbonmonoksit Dedektörünün gaz kaynağından uzakta yatak odasına monte edilmesi :

Dedektör insanların uyurken nefes aldıkları seviyeye yerleştirilmelidir.

Karbonmonoksit Dedektörü Montaj Edilmemesi Gereken Yerler,

Evin dışına

Dolap veya raf içine ve altına

Nemli ortamlara

Isıtıcıların üstüne

Kapı ve pencere yakınlarına

Hava akımının hiç olmadığı köşelere, mobilya vs. altına ve arkasına

Tozlu alanlara

Sıcaklığın –10C den düşük ve + 40C den fazla olduğu alanlar

Karbonmonoksit Dedektörü alarm vermeye başlarsa ne yapmalıyım ?

Ortamdaki bütün kapı pencere ve havanlandırmaları açarak içerideki karbonmonoksit gazının dışarıya dağılmasını sağlayın.

Bütün gaz kaynaklarını kontrol edip kapatın.

Ortamdaki herkesi dışarıya çıkarın.

 Karbonmonoksit gazından zehirlenip baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetleri olanları hemen hastaneye kaldırın.

Karbonmonoksit kaynağını bulun ve sorunu mutlaka giderin.

 

 

 

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

 

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. ( önemli bir farlılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez) Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir. 

 

Genellikle semptomların ağırlığı CO düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir ama bu her zaman geçerli olmayabilir.

·        Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli.


·        Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır.


·        Baca ve soba borusu bağlantısının uygun bir biçimde yapıldığından emin olunmalıdır.


Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır.


·        Bacalar dışarıya kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Dışarıya kadar metal bir boru ile kaçak olmayacak şekilde gitmelidir. Bacaların ve boruların temiz ve tıkanıksız olduğunu garanti altına alınmalı.


·        Sık sık baca tepmesi oluyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Rüzgâr yönüne göre yön değiştiren baca kapakları en uygunudur.


·        Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi banyolarda bulunmaması mümkünse balkonlara ya da havadar mekânlara konulmalıdır.


·        Şofbenle ilgili bozukluklar yeterli eğitim görmüş teknik elemanlarca yapılmalıdır.


·        Banyo uygun bir şekilde havalandırılmalıdır.


·        Kapalı veya yarı kapalı garajlarda motorlu taşıtları uzun süre çalışır durumda bırakılmamalı.


·        Özellikle Lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden dolayı bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir.

 

Kışın soba faciası VE SOBA ZEHİRLENMESİ yaşamamak için şu uyarıları dikkate alın:

1- Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmeli. 
 2-Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. 
3- Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. 
4-Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalı. 
5-Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalı. 
6-Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalı. 
7-Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. 
8-Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. 
9-Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. 
10-Gece yatarken soba kesinlikle açık bırakılmamalı.

Neden lodosta soba zehirlenmesi daha çok oluyor

Türkiye'de Güneybatıdan esen lodos, güneyden estiği için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgârdır. Dumanın yükselme hızı, dumanın sıcaklığı ile etrafını saran havanın sıcaklığı arasındaki farka bağlıdır. Diğer bir deyişle, bacadan çıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yükselebilirler. Sıcak bir rüzgâr olan lodos, dış ortam sıcaklığını arttırdığı için sadece sobayı boğmaz aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltır.

 

HX-426 KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ

 HX-426 KARBONMONOKSİT ALARMI

 

HX-426 KARBONMONOKSİT GAZI ALARM CİHAZI